donderdag 4 oktober 2007

Gastles B.S.O.

Op 4 oktober kwam er bij mij in de les een mevrouw van het B.S.O. Ze vertelde over zichzelf bijv. over dat ze uit Zuid-Afrika kwam en dat ze daar een eigen kinderdag verblijf had, maar toen ze naar Nederland kwam moest ze helemaal opnieuw beginnen, want haar diploma's waren niet geldig. Nu werkt ze in Enschede op een b.s.o. Daar heeft ze ook het een en ander over vertelt. Hier onder staat daar een samenvatting van.

Samenvatting:
Er zijn veel vooroordelen over ouderen kinderen op het b.s.o. Bijv. dat ze brutaal zijn of humeurig, maar dat zijn maar vooroordelen. De oudere kinderen kunnen juist veel dingen zelf zoals hun eigen boterham smeren en zich zelf vermaken. Bij de jongeren op de kinderdag verblijf moet je dat allemaal zelf doen, want die zijn nog niet zo zelfstandig als de kinderen op de b.s.o.
Kinderen op de b.s.o hoef je eigenlijk alleen maar te sturen.

Elke dag is anders voor de leidsters en voor de kinderen. Want de kinderen willen niet elke dag het zelfde doen. En daar is voor hun ook de mogelijkheid voor, want er zijn allemaal verschillende dingen om voor hun te doen. Zoals: buiten spelen, knutselen, poppenhoek en met lego spelen.

Elke dag worden de kinderen lopend van school gehaald. De gene die ze ophaald hebben een oranje jasje aan zodat de kinderen weten wie ze mee neemt. Als ze dan bij de b.s.o. aankomen gaan ze eerst met z'n allen wat drinken.

In de vakanties komen de kinderen ook. Het zou voor de kinderen wel erg saai zijn als ze de zichzelf de hele vakantie zouden moeten vermaken. Dus is er elke vakantie een thema. Die thema zijn bijv. carnaval, film en sinterklaas.

Dit was in het kort wat ze vertelt heeft in haar gastles. Na haar verhaal moesten wij in groepjes een opdracht maken. De opdracht was om voor de herftsvakantie een thema te bedenken en daar een week lang en activiteit bij verzinnen. Dus elke dag een andere activiteit maar wel bij hetzelfde thema.


Geen opmerkingen: